Specialisaties

Met jarenlange ervaring help ik mensen bij verschillende voedingsgerelateerde uitdagingen. Elke behandeling is persoonlijk en afgestemd op jouw specifieke situatie.

Ik ben gespecialiseerd in:

Gespecialiseerd in eetstoornissen

Consult aan huis mogelijk

Advies op maat

Hulp bij emotie-eten

Eetstoornis of eetprobleem?

Wanneer heb je een eetprobleem en wanneer heb je een eetstoornis? En als je een eetprobleem hebt, heb je dan ook een eetstoornis? Om te verduidelijken dat een eetprobleem geen eetstoornis is, vind je hieronder enkele kenmerken die van toepassing zijn op een eetprobleem en op een eetstoornis. Herken je jezelf in één of meer van deze kenmerken? In beide gevallen kan ik je coachen naar een gezond eetpatroon en/ of een gezondere relatie met voeding.

Eetprobleem

  • Je bent veel bezig met eten maar het beheerst niet je dag en leven
  • Er zijn dagen dat je best tevreden bent over je eetpatroon
  • Bij tegenslag eet je vaak meer of anders zonder dat je de controle verliest
  • Sociale aangelegenheden vind je leuk, maar ook lastig qua voedingskeuzes
  • Als je meer gegeten hebt dan je wil, baal je ervan maar kan je je er ook weer overheen zetten
  • Je bent niet bezig met het compenseren van wat je gegeten hebt, behalve een gezonde balansdag houden
  • Je wil graag je eetgedrag veranderen en staat open voor tips
  • Je bent soms niet tevreden met je lichaam, maar het beïnvloedt niet dagelijks je gemoedstoestand

Eetstoornis

  • Je bent constant bezig met eten en het beheerst je dag en leven
  • Er zijn weinig dagen dat je tevreden bent over je eetpatroon
  • Bij tegenslag ontstaat vaak het gevoel van controleverlies in je eetpatroon
  • Sociale aangelegenheden vermijd je het liefst uit angst dat je eetgedrag anderen zal opvallen
  • Als je meer gegeten hebt dan je wil, voelt het alsof je gefaald hebt en voel je je schuldig
  • Je compenseert door de volgende dag zo min mogelijk te eten of door te braken of laxeermiddelen te gebruiken of overmatig te sporten
  • Je eetgedrag is voor jou een manier om controle te houden, dit wil je het liefst niet veranderen
  • Je bent zeer ontevreden over je lichaam en je voelt je daarbij neerslachtig en onzeker

Eetproblemen

Eetproblemen zoals emotie-eten zijn niet hetzelfde als eetstoornissen. Het grootste verschil is dat een eetstoornis je hele leven en functioneren negatief beïnvloedt en in de weg staat, terwijl dit bij een eetprobleem niet het geval is. Bij iemand met een eetprobleem gaat wel veel aandacht uit naar eten. Het is echter geen probleem voor het dagelijks functioneren.

Voorbeelden:

  • Je bent veel bezig met eten maar het beheerst niet je dag en leven
  • Er zijn dagen dat je best tevreden bent over je eetpatroon
  • Bij tegenslag eet je vaak meer of anders zonder dat je de controle verliest
  • Sociale aangelegenheden vind je leuk, maar ook lastig qua voedingskeuzes
  • Als je meer gegeten hebt dan je wil, baal je ervan maar kan je je er ook weer overheen zetten
  • Je bent niet bezig met het compenseren van wat je gegeten hebt, behalve een gezonde balansdag houden
  • Je wil graag je eetgedrag veranderen en staat open voor tips
  • Je bent soms niet tevreden met je lichaam, maar het beïnvloedt niet dagelijks je gemoedstoestand

Ik ben als diëtist gespecialiseerd in eetproblemen zoals emotie-eten en help je graag verder. Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek.

Eetstoornis

Een eetstoornis beheerst je leven en belemmert je in je sociale contacten. Hoe langer je met een eetstoornis kampt, hoe moeilijker het wordt om ervan te herstellen. Het is daarom van groot belang op tijd specialistische hulp te zoeken. Herken je jezelf in één of meer van deze kenmerken?

  • Je bent constant bezig met eten en het beheerst je dag en leven
  • Er zijn weinig dagen dat je tevreden bent over je eetpatroon
  • Bij tegenslag ontstaat vaak het gevoel van controleverlies in je eetpatroon
  • Sociale aangelegenheden vermijd je het liefst uit angst dat je eetgedrag anderen zal opvallen
  • Als je meer gegeten hebt dan je wil, voelt het alsof je gefaald hebt en voel je je schuldig
  • Je compenseert door de volgende dag zo min mogelijk te eten of door te braken of laxeermiddelen te gebruiken of overmatig te sporten
  • Je eetgedrag is voor jou een manier om controle te houden, dit wil je het liefst niet veranderen
  • Je bent zeer ontevreden over je lichaam en je voelt je daarbij neerslachtig en onzeker

 

Mijn rol als diëtist
Wanneer je vermoedt dat je een eetstoornis hebt kan ik, als diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen, je hierbij helpen. Afhankelijk van de eetstoornis stellen we samen een actieplan op met realistische doelen. In kleine stapjes help ik jou je doelen te behalen. Hierbij vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis kan overwinnen.

Meer informatie over eetstoornissen lees je op de pagina’s over Anorexia NervosaBoulimia NervosaEetbuistoornisOrthorexia Nervosa en ARFID.

Emotie-eten

  • Heb je de neiging om jezelf te troosten met eten als je moe of verdrietig bent?
  • Ga je lopen snaaien als je je verveelt?
  • Kies je vooral voor ongezonde voeding als je veel stress hebt?
  • Voel je je schuldig als je gesnoept hebt en denk je vaak: “morgen ga ik proberen niet te snoepen”?
  • Wil je leuke dingen altijd met eten vieren?
  • Beloon je jezelf met eten na een goede prestatie?

 

Als je één of meerdere van deze vragen met “ja” kan beantwoorden, dan heb jij last van emotie-eten. Eten stilt voor jou een honger, maar dat is vaak geen fysieke honger maar een hoofdhonger. Je hebt ergens behoefte aan en vult dat op met eten. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar je nu echt behoefte aan hebt? Misschien is dat wel een arm om je heen of iemand om mee te praten. Of misschien heb je meer ontspanning nodig.

Mijn rol als diëtist
Om meer controle te krijgen over het emotie-eten, is meer inzicht in je eetgedrag nodig. Ik help jou hierbij en onderzoek samen met jou wat jouw daadwerkelijke behoeften zijn. Ik help jou de situaties te herkennen en hoe je hiermee om kan gaan. Met kleine stapjes help ik jou naar meer balans in je eetpatroon.

Anorexia Nervosa

  • Probeer je de hele dag door zo min mogelijk te eten?
  • Voel je je schuldig als je gegeten hebt?
  • Ben je bang om te falen?
  • Ben je de afgelopen tijd veel afgevallen maar vind je jezelf nog steeds te dik?
  • Streef je een perfect lichaamsbeeld na?
  • Heb je een grote angst om aan te komen?
  • is het cijfer op de weegschaal een obsessie voor je?
  • Ben je bang om de controle over jezelf te verliezen?
  • Wordt je leven beheerst door je gedachten aan eten?

 

Dit zijn enkele kenmerken van de eetstoornis Anorexia Nervosa. Deze eetstoornis komt veel bij meisjes en jonge vrouwen voor, maar ook jongens of mannen kunnen dit krijgen.

Gevolgen van Anorexia Nervosa
Door deze eetstoornis val je steeds verder af met ondergewicht en ondervoeding als gevolg. Dit eist zijn tol van het lichaam en dat merk je als je:

  • het constant koud hebt
  • weinig conditie hebt
  • snel moe bent
  • slecht kan concentreren
  • snel boos of geïrriteerd bent
  • donshaartjes krijgt op je bovenarmen, rug of gezicht
  • niet meer ongesteld wordt

 

Wat betekent Anorexia Nervosa?
Anorexia Nervosa betekent letterlijk: geen honger hebben door een psychische oorzaak. Dit klopt eigenlijk niet, want bij deze eetstoornis is er wel degelijk sprake van honger, maar dit gevoel wordt onderdrukt. Wellicht dat het onderdrukken van honger bij jou niet altijd even makkelijk gaat, waardoor je eetbuien krijgt. Misschien probeer je dit te compenseren door over te geven of laxeermiddelen te gebruiken. Misschien compenseer je juist door extra veel te bewegen of overmatig te sporten.

Anorexia doet veel met je. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en op sociaal vlak. Je hebt de neiging om je terug te trekken en als je niet oppast, raak je in een isolement. Ook maak je vaak ruzie over (niet) eten met je ouders of vrienden.

Wellicht ziet u dit allemaal bij uw kind gebeuren, dan is het belangrijk snel actie te ondernemen. Hoe sneller u professionele en gespecialiseerde hulp inschakelt, hoe groter de kans op genezing is.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist in eetstoornissen help ik met kleine stapjes het eetpatroon te normaliseren en de voedingsinname uit te breiden. Ik leg uit hoe het lichaam werkt en wat het nodig heeft. Daarnaast heb ik aandacht voor de gedachten en angsten die meespelen en laat ik je zien dat jij niet de eetstoornis bent. Hierbij vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis kan overwinnen. Samen gaan wij de strijd aan!

Als je op een wachtlijst staat
Heb je al de stap durven nemen om hulp in te schakelen, maar ben je helaas op een wachtlijst terecht gekomen? Ook dan kun je bij mij terecht, zodat we ervoor kunnen zorgen dat je niet verder gewicht verliest. Uiteindelijk zal elk klein stapje in de goede richting je op weg helpen om deze strijd te overwinnen.

Eetbuistoornis

  • Heb je de drang om grote hoeveelheden te eten, oftewel heb je eetbuien?
  • Heb je op zo’n moment het gevoel er geen controle over te hebben?
  • Voel je je altijd schuldig als je een eetbui gehad hebt?
  • Schaam je je voor je eetgedrag?
  • Ben je je door je eetgedrag in gewicht aangekomen?
  • Ben je hierdoor ontevreden over hoe je eruit ziet?

Dit zijn kenmerken van een eetbuistoornis: iemand met een eetbuistoornis heeft regelmatig eetbuien. In korte tijd eet iemand grote hoeveelheden, meer dan een normale portie en meerdere producten/ verpakkingen tegelijk. Net als iemand met Boulimia Nervosa, maar het verschil is dat iemand met een eetbuistoornis vervolgens niet probeert te compenseren in braken, overmatig sporten of laxeermiddelen gebruiken.

Gevolgen van een eetbuistoornis
Door een eetbuistoornis eet je meer dan je lichaam nodig heeft en hierdoor ontstaat vaak overgewicht of zelfs (morbide) obesitas. Hierdoor kunnen op den duur ernstige gezondheidsklachten ontstaan, zoals:

  • hartproblemen
  • ontregelde bloedsuikerspiegel met diabetes type 2 als gevolg
  • ontregelde hormoonhuishouding: hierdoor ontstaat een verstoorde gevoel van honger en verzadiging
  • maagdarmproblemen
  • uitblijvende menstruatie

Wat houdt een eetbuistoornis in?
De eetbuien komen minstens een keer per week voor tijdens een periode van drie maanden. Vaak heb je geen fysieke honger wanneer de eetbuien beginnen. Tijdens de eetbuien eet je niet alleen heel veel, maar ook nog eens heel snel binnen een kort tijdsbestek. Je hebt het gevoel de controle te verliezen en daardoor niet te kunnen stoppen. Je eet vaak alleen en stiekem. Na een eetbui voel je je schuldig en verafschuw je jezelf.

De eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd, afgekort BED. De eetbuien kunnen uitgelokt worden door emoties als woede of verdriet. Daarnaast kan het een manier zijn om met spanningen en stress om te gaan. Je kunt door je eetbuistoornis eenzaam en depressief voelen en hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Je eetstoornis geeft je houvast.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist in eetstoornissen begrijp ik wat je doormaakt. Ik help jou inzicht te krijgen in je eetgedrag en weer structuur te krijgen in je eetpatroon. Dit doen we met kleine haalbare stapjes waar jij je goed bij voelt. Zo help ik jou naar een fijne relatie met eten en meer balans in je eetpatroon. Hierbij vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis kan overwinnen.

Boulimia Nervosa

  • Heb je de drang om grote hoeveelheden te eten, oftewel heb je eetbuien?
  • Heb je op zo’n moment het gevoel er geen controle over te hebben?
  • Compenseer je je eetbuien met braken, laxeermiddelen slikken of overmatig sporten?
  • Voel je je altijd schuldig als je een eetbui gehad hebt?
  • Schaam je je voor je eetgedrag?
  • Ben je bang om aan te komen?
  • Ben je constant bezig met je gewicht?
  • Ben je ontevreden over hoe je eruit ziet?

Dit zijn kenmerken van de eetstoornis Boulimia Nervosa. Als je Boulimia Nervosa hebt, is dit niet aan je omvang te zien. Je hebt vaak een normaal gewicht, maar je gewicht schommelt wel vaak: soms ben je (iets) zwaarder en soms ben je weer (iets) lichter. Anderen weten vaak ook niet dat jij deze eetstoornis hebt, want je houdt dit het liefst voor iedereen verborgen.

Gevolgen van Boulimia Nervosa
De gevolgen van Boulimia Nervosa zijn vaak niet direct merkbaar, maar kunnen op de langere termijn wel heel ernstig zijn. De fysieke problemen die door deze eetstoornis ontstaan zijn soms onherstelbaar, zoals:

  • een aangetast gebit
  • beschadigde slokdarmwand
  • maagslijmvliesontsteking
  • andere (blijvende) maagdarmproblemen

Ook kan je door (langdurig) te streng lijnen of teveel sporten onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Je raakt dan ondervoed en je lichaam kan niet meer goed functioneren. Je lichaamsfuncties schakelen hierdoor langzaam uit.

Wat betekent Boulimia Nervosa?
Naast lichamelijke problemen, heeft deze eetstoornis ook geestelijk een grote weerslag op je. Boulimia Nervosa betekent letterlijk: ‘eetlust als een os door nerveuze oorzaken. Deze naam klopt eigenlijk niet, want een eetbui heeft vaak niet alleen met eetlust te maken. Soms is er helemaal geen sprake van eetlust of het stillen van honger. De eetbuien komen vaak voort uit negatieve emoties of verveling. Misschien voel je je eenzaam of voel je je onzeker. Ook teleurstellingen of nare gebeurtenissen uit het verleden kunnen een reden zijn dat je jezelf verliest in eetbuien. Wat de redenen ook zijn, je voelt je er ellendig of zelfs depressief door en hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Je eetstoornis geeft je houvast.

Mijn rol als diëtist
Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerde diëtist in eetstoornissen begrijp ik wat je doormaakt. Ik help jou inzicht te krijgen in je eetgedrag en je compensatiegedrag af te bouwen. Dit doen we met kleine haalbare stapjes waar jij je goed bij voelt. Zo help ik jou naar een fijne relatie met eten en meer balans in je eetpatroon. Hierbij vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis kan overwinnen.

Orthorexia Nervosa

  • Ben je de hele dag bezig met gezond eten?
  • Vermijd je voeding die volgens jou ongezond zijn?
  • Vind je het (moeten) eten van ongezonde voeding eng?
  • Heb je hierdoor een eenzijdig eetpatroon?
  • Vind je het lastig om met anderen te eten als je geen controle hebt over wat er gegeten wordt?

Dit zijn kenmerken van Orthorexia Nervosa: hierbij is er sprake van een obsessie voor gezond eten, waarbij veel voedingsmiddelen worden vermeden omdat deze minder gezond lijken te zijn. Orthorexia Nervosa is niet officieel erkend als een eetstoornis, maar is vaak onderdeel van een andere eetstoornis. Zo kan door het vermijden van voeding een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan met ondervoeding en ondergewicht als gevolg. Er is vaak ook sprake van een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID).

Wanneer dan een angst ontstaat om aan te komen, is er sprake van Anorexia Nervosa. Door alleen maar gezond te eten, kan het ook gebeuren dat er momenten van controleverlies ontstaan. Op zo’n moment kunnen eetbuien ontstaan waarbij juist ongezonde producten gegeten worden. Als de eetbuien dan gecompenseerd worden door braken, laxeren of overmatig bewegen, is er sprake van Boulimia Nervosa.

Gevolgen van Orthorexia Nervosa
Vaak wordt bij Orthorexia Nervosa producten met vetten, koolhydraten en eiwitten vermeden waardoor je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan tot ondervoeding en ondergewicht leiden en uiteindelijk dezelfde gevolgen hebben als bij Anorexia Nervosa. Wanneer er sprake is van eetbuien en compensatiegedrag, zijn de gevolgen vergelijkbaar met Boulimia Nervosa. Door steeds bezig te zijn met het vermijden van voeding, wordt het steeds lastiger voor je om met anderen te eten. Net zoals bij een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID) kan dit er toe leiden dat je je steeds vaker gaat afzonderen en “nee” zegt tegen etentjes en andere sociale aangelegenheden.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist in eetstoornissen help ik jou inzicht te krijgen in je eetgedrag en

te begrijpen hoe een gezonde uitgebalanceerd eetpatroon eruitziet. Ik leer jou om meer variatie aan te brengen in je eetpatroon. Dit doen we met kleine haalbare stapjes waar jij je goed bij voelt. Zo help ik jou naar een fijne relatie met eten en meer balans in je eetpatroon. Wanneer er sprake is van een onderliggende eetstoornis, vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis kan overwinnen.

Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID) / Vermijdende/Restrictieve Voedselinname Stoornis

  • Vermijd je (kind) voeding vanwege een bepaalde smaak, kleur of textuur?
  • Eet je (kind) hierdoor niet gevarieerd?
  • Heb je of heeft je kind weinig eetlust?
  • Val je af of groeit je kind niet goed?
  • Of word(t) je (kind) dikker door alleen maar ongezonde voeding te eten?
  • Vind(t) je (kind) het lastig om samen met anderen te eten?

Dit zijn kenmerken van een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis, ook wel ARFID genoemd (afgekort vanuit de Engelse term Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder). Iemand met ARFID eet zeer selectief, hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Zo kan de kenmerk van voeding zoals kleur of geur bepalend zijn of is er een aversie tegen bepaalde textuur, zoals glibberige voeding. Daarnaast kan het vermijden van eten door angst voor verslikken, braken of stikken komen. Het kan ook komen door een desinteresse voor eten of doordat er geen eetlust is. Deze eetstoornis kan al op jonge leeftijd ontwikkeld worden.

Oorzaken en gevolgen van een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis
Vaak is er sprake van meerdere problemen wanneer deze eetstoornis wordt ontwikkeld. Hierdoor kan er niet één specifieke oorzaak aangewezen worden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Een traumatische ervaring: een negatieve ervaring met voeding, zoals het gevoel dat je stikte toen je je verslikt had, kan tot negatieve associaties leiden met voeding en tot ARFID leiden
  • Een ontwikkelingsstoornis of ziekte: als je lange tijd zelf niet hebt kunnen eten en bijvoorbeeld sondevoeding nodig had
  • Een allergie of voedselintolerantie: wanneer je lichaam niet goed reageert op bepaalde voeding en je hierdoor voeding moet vermijden
  • Persoonlijke factoren, zoals hooggevoeligheid: bepaalde zintuiglijke prikkels zoals smaak kunnen als te sterk ervaren worden
  • Emotionele en relationele problemen waardoor afwijkend eetgedrag ontwikkelt wordt
  • Erfelijke factoren: wanneer er eetstoornissen in de familie voorkomt

Wanneer je zeer selectief eet en veel voedingsproducten vermijdt, ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen. Hierdoor kan je afvallen en ondervoed raken. Dit kan ook de groei en verdere ontwikkeling van een kind in de weg staan. Je kunt ook juist aankomen als je veelal ongezonde voedingskeuzes maakt. Door deze eetstoornis voel je je anders dan anderen en kan je hierdoor in een sociaal isolement terechtkomen of depressief raken.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist in eetstoornissen help ik jou in kleine stapjes toe te werken naar een gezonder en volwaardig eetpatroon. In mijn begeleiding staat het proberen van verschillende voeding centraal. Ik leg je daarbij uit waarom het belangrijk is om gevarieerd te eten. Jij bepaalt welke stapjes je wil nemen, want het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Zo help ik jou naar een fijne relatie met eten en meer balans in je eetpatroon. Hierbij vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat er ook gekeken wordt naar de achterliggende oorzaken van je eetstoornis. Zo kan jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis overwinnen.

Maagklachten of darmklachten?

Herken je de volgende maagklachten of darmklachten:

  • oprispingen of brandend maagzuur?
  • last van je maag na het eten?
  • wakker liggen omdat je maag begint op te spelen in de nacht?
  • last van buikpijn?
  • wisselende ontlasting?
  • last van een opgeblazen gevoel en/of winderigheid?

Of heeft een arts een maagaandoening bij jou geconstateerd? Of ben je bekend met een darmaandoening?

Niets is zo vervelend als het hebben van maagklachten of darmklachten. Het kan je dagelijks leven enorm in de weg staan, je moet je soms ziek melden op het werk en uitstapjes worden opeens een stuk minder zorgeloos. Je gaat liever niet uit eten, omdat je bang bent dat je daarna buikpijn krijgt of zelfs moet overgeven. Je bent bang dat anderen je buik horen rommelen of dat je in gezelschap windjes moet laten.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist in maag-darmklachten begeleid ik bij maaklachten zoals brandend maagzuur (eventueel veroorzaakt door een middenrifbreuk), maagzweer of (chronische) maagslijmvliesontsteking. Daarnaast bied ik gespecialiseerde begeleiding bij darmklachten zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of darmaandoeningen zoals Coeliakie, ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa.

Bij het verminderen van maagklachten of darmklachten speelt voeding een belangrijke rol. Als diëtist kan ik jou begeleiden in het aanpassen van jouw eetpatroon en leefstijl. Samen onderzoeken we waar jouw klachten vandaan komen en hoe jij je eetpatroon kan veranderen. Hierbij geef ik persoonlijk voedingsadvies en praktische tips om jouw klachten te verminderen. Doordat jij meer inzicht krijgt in de relatie tussen voeding en jouw klachten, help ik jou ook op langere termijn klachtenvrij te zijn.

Darmklachten

Herken je onderstaande darmklachten?

  • Last van buikpijn?
  • Wisselende ontlasting?
  • Vaak een opgeblazen gevoel en/of winderigheid?
  • Bekend met een darmaandoening?

 

Of je nu last hebt van te harde ontlasting of juist te zachte, je ontlasting geeft aan of je darmen in balans zijn. Onze darmflora bestaat uit ontelbare darmbacteriën. Sommigen zijn heel nuttig en sommigen zijn juist schadelijk. Bij een gezonde darmflora is er een goede balans tussen de goede en slechte darmbacteriën. Wanneer juist de slechte en schadelijke darmbacteriën de overhand hebben ontstaan er darmklachten. We spreken dan van een verstoorde darmflora. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, borrelingen in de buik, winderigheid of buikkrampen.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
PDS komt bij veel mensen voor. Deze diagnose wordt gesteld wanneer uit verschillende onderzoeken geen duidelijke oorzaak voor je klachten gevonden is. Overige darmaandoeningen zijn daarmee uitgesloten. Leven met PDS kan voor veel mensen erg ongemakkelijk zijn. De klachten zijn soms onvoorspelbaar. Zo kan je de ene dag last hebben van obstipatie en heb je de andere dag weer last van diarree. Het kan soms zelfs je functioneren belemmeren doordat je geen kant op kan door de buikkrampen. Ook kan de schaamte voor bijvoorbeeld winderigheid je sociale contacten beïnvloeden. Vaak worden PDS-klachten versterkt door stress of een ongezonde leefstijl.

FODMAP’s
Het beperken van FODMAP’s is een wetenschappelijk bewezen aanpak om klachten te verminderen bij PDS. Meer dan 75% van de mensen met PDS en mensen met andere functionele darmklachten hebben hier baat bij. FODMAP is een afkorting voor een groep onverteerbare suikers (korte keten koolhydraten). Deze suikers worden onvoldoende opgenomen in de dunne darm. In de dikke darm ontstaat een fermentatieproces doordat bacteriën zich tegoed doen aan deze suikers. Hierbij komen gassen (waterstof en methaan) vrij en hierdoor ontstaan je klachten.

FODMAP dieet of – beperking
Door het volgen van een FODMAP dieet loop je het risico onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom is begeleiding van een gespecialiseerde diëtist erg belangrijk. Vaak helpt het al om enkele FODMAP’s te beperken in plaats van het gehele FODMAP dieet te volgen.

Het analyseren van jouw klachten
Wanneer jij je voeding en klachten bijhoudt, kan ik onderzoeken welke FODMAP’s mogelijk jouw darmklachten veroorzaken. Aan de hand van mijn analyse stel ik voor jou een persoonlijk voedingsadvies op. Hierbij hou ik mee rekening dat jij genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt en voldoende variatie in je voeding houdt.  Daarnaast helpt ik met de herintroductie van één of meerdere FODMAP-groep(en) na de testperiode.

Mijn rol als diëtist
Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerde diëtist, bied ik begeleiding bij darmklachten zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of darmaandoeningen zoals Coeliakie, ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa.

In mijn begeleiding kijk ik niet alleen naar voeding. Ik hou ook rekening met andere factoren die invloed hebben op jouw darmklachten. Gezonde voeding en leefstijl is uiteraard belangrijk, maar stressreductie, voldoende ontspanning en medicatie spelen ook een grote rol bij jouw darmklachten. Ik kijk dus naar het totale plaatje en geef vervolgens persoonlijk voedingsadvies en praktische tips om jouw klachten te verminderen. Doordat jij meer inzicht krijgt in oorzaak van jouw klachten, help ik jou ook op langere termijn klachtenvrij te zijn.

Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek!

Maagklachten

Maagklachten

Heb je last van maagklachten zoals oprispingen of brandend maagzuur? Of krijg je last van je maag na het eten? Lig je wakker omdat je maag begint op te spelen in de nacht? Of heeft een arts een maagaandoening bij jou geconstateerd?

Wanneer je last van je maag hebt, geeft dit een ongemakkelijk gevoel. Je kan je hierdoor misselijk voelen of zelfs last hebben van overgeven. Het staat vaak het eten in de weg, omdat je je te beroerd voelt hiervoor. Hierdoor kan er zelfs sprake zijn van ondervoeding, omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Brandend maagzuur (ook wel zuurbranden)
Een van de veel voorkomende maagklachten is brandend maagzuur (medische term: reflux). Hierbij vloeit de zure maagsap vanuit je maag terug naar je slokdarm, waardoor je een brandend gevoel krijgt ter hoogte van je borst. Ook kan dit gepaard gaan met druk op de borst of een versneld hartritme. De maag gebruikt de zure maagsap om grote brokken voedsel af te breken tot kleine deeltjes, zodat deze kleine deeltjes opgenomen kunnen worden in de dunne darm. De maag is het enige orgaan dat gemaakt is voor de zure maagsap. Wanneer deze maagsap terugvloeit naar de slokdarm, kan dit op den duur de slokdarm beschadigen. Er kan zelfs een slokdarmontsteking ontstaan.

Maagklachten, zoals brandend maagzuur, kunnen diverse oorzaken hebben zoals  overgewicht, een ongezond eetpatroon, onvoldoende beweging of een overgevoelige reactie op voeding. Ook kan dit voorkomen wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt of het Prikkelbare Darm Syndroom hebt. Alcohol en roken zijn twee belangrijke “no go’s” als het om maagklachten gaat.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist begeleid ik bij maagklachten zoals brandend maagzuur (eventueel veroorzaakt door een middenrifbreuk), maagzweer of (chronische) maagslijmvliesontsteking.

Om jou te kunnen helpen jouw maagklachten te verminderen, is het voor mij belangrijk een goed beeld te krijgen van jouw voedingsinname en leefstijl. Daarnaast bespreken we of andere gezondheidsklachten mogelijk van invloed zijn en welke medicatie je gebruikt. Samen met de dieetadviezen bespreek ik ook leefstijladviezen zoals beweging en stress. Ik help jou meer inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw klachten, zodat jij op langere termijn klachtenvrij kan zijn.

Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek!

Ondervoeding/
voeding bij ziekte

Ondervoeding komt voor als iemand een tijd lang te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan komen doordat iemand te weinig eet of extra energie en voedingsstoffen verbruikt. De redenen van ondervoeding kunnen divers zijn. Er kan minder eetlust ontstaan door stress of rouw. Daarnaast kan ondervoeding voorkomen als iemand ernstig ziek is waardoor het eten minder goed lukt. Het kan ook zijn dat iemand vergeet te eten of het niet fijn vindt om steeds alleen te moeten eten.

Wat de redenen ook zijn, ondervoeding heeft een enorme impact op het lichaam. Door gewichtsverlies gaat er spiermassa verloren en ontstaat daarmee krachtverlies in o.a. je armen en benen. Hiermee kan iemand wankel op de benen worden en sneller vallen. Wanneer er een wond ontstaat, zal deze minder snel genezen. Bij bedlegerige ouderen kunnen er doorligplekken ontstaan die voor veel ongemakken zorgen. De algehele gezondheid gaat achteruit omdat de weerstand afneemt. Bij ondervoeding zit iemand in een neerwaartse spiraal en hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het wordt om er uit te komen. De kwaliteit van leven gaat hiermee achteruit. Het is dus belangrijk ondervoeding snel te signaleren en hulp in te schakelen.

Kenmerken van ondervoeding
Bij ondervoeding spelen gewicht en leeftijd een grote rol. In het algemeen wordt de diagnose ondervoeding gesteld bij één van onderstaande kenmerken:

  1. Het gewicht is de laatste 6 maanden 5% afgenomen
  2. Het gewicht is in een periode langer dan 6 maanden 10% afgenomen
  3. Iemand eet langer dan 1 week minder dan de helft van zijn/haar energiebehoefte
  4. Iemand heeft langer dan 2 weken duidelijk een verminderde voedingsinname
  5. De BMI is lager dan 18,5 (bij COPD wordt uitgegaan van een BMI lager dan 21)

Dit betekent dat iemand met overgewicht ook ondervoed kan zijn als één van de eerste vier punten van toepassing is.

Bij ouderen tussen de 65 en 70 jaar is er sprake van ondervoeding bij een BMI lager dan 20. Bij ouderen ouder dan 70 jaar ligt de ondergrens bij BMI 22.

Bij kinderen wordt juist naar de groei- en gewichtscurve gekeken. Een afbuigende lijn kan duiden op ondervoeding.

Risico op ondervoeding
Ondervoeding ontstaat met name bij groepen die kwetsbaar zijn en niet altijd even goed in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Denk hierbij aan mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking of ouderen, dan wel zelfstandig wonend ofwel woonachtig in een verzorgingshuis of woongroep. Met name wanneer er problemen ontstaan met het gebit of slikken, is het risico op ondervoeding groot.

Door verschillende aandoeningen, zoals COPD, kanker of na een beroerte, kunnen er problemen ontstaan met eten. Daarnaast heeft iemand met een dergelijke aandoening een verhoogd energieverbruik, omdat het lichaam energie en eiwitten nodig heeft om te herstellen.

 

Meten is weten
Om te bepalen of er sprake is van ondervoeding én om te meten hoe het herstel gaat, gebruik ik een aantal meetinstrumenten in mijn praktijk. Ik zal hiermee de volgende metingen doen:

  • Gewichtsbepaling: hiervoor maak ik gebruik van een InBody weegschaal
  • Lengtebepaling: je meest recente lengte is voldoende of we kunnen je lengte op de praktijk meten
  • Body Mass Index (BMI): dit is de verhouding tussen het gewicht en de lengte
  • De SNAQ (Short Nutritional Assessment Questionnaire) of voor ouderen SNAQ65+: een korte lijst met 3 meest voorspellende vragen voor ondervoeding
  • Bepalen van je lichaamssamenstelling: met de InBody weegschaal meet ik niet alleen je gewicht, maar ook hoe de verdeling van je spier-, vet-, en vochtmassa is. Hiermee kan herstel van het lichaam heel accuraat gemeten worden, waarbij spiermassa een belangrijke pijler is

 

Mijn rol als diëtist
Door mijn ervaring in het verpleeghuis weet ik hoe divers het probleem rondom ondervoeding kan zijn. Ik ben gewend om samen te werken met verschillende disciplines. Zo zal ik altijd (met toestemming) contact opnemen met de thuiszorg of de fysiotherapeut om de behandeling en besproken adviezen af te stemmen. Het gaat mij als diëtist niet alleen om de voedingsadviezen, maar ook om de uitvoerbaarheid en smaak. Hierbij vind ik een persoonlijke benadering en een goede afstemming met de cliënt erg belangrijk.

Het uitgangspunt is een energie- en eiwitverrijkt dieet, zodat het lichaam weer goed kan herstellen. Wanneer met normale voeding een optimale voedingsinname niet bereikt kan worden, kan ik medische voeding inzetten zoals drinkvoeding of eiwitpreparaten. Kan je niet naar de praktijk komen, dan kom ik graag op huisbezoek.

Werkt u als zorgprofessional met mensen met een risico op ondervoeding?
Een goede samenwerking is van groot belang bij de preventie en herstel van ondervoeding. Ik kom graag met u in contact om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen om het risico op ondervoeding bij uw doelgroep te verkleinen.

Voedselovergevoeligheid

  • Krijg je een heftige reactie na het eten van een bepaald voedingsmiddel?
  • Of heb je onverklaarbare darmklachten?
  • Is bij jou een allergie geconstateerd middels een bloedonderzoek?
  • Wil je weten wat qua voeding het beste voor je kindje is bij een (vermoeden op een) allergie?

 

Bij een voedselovergevoeligheid onderscheiden we twee verschillende types: voedselallergie en voedselintolerantie.

Mijn rol als diëtist
Bij zowel voedselallergie als voedselintolerantie gaan we samen op zoek naar de relatie tussen voeding en jouw klachten. Dit doe ik door middel van een eet- en klachtendagboek (of speciale app) die door jou is bijgehouden. Door het elimineren van voeding en later deze weer te herintroduceren, wordt een voedselallergie of – intolerantie bevestigd. Bij een ernstige voedselallergie zal altijd eerst overlegd worden met de arts of allergoloog om te bepalen of herintroductie zinvol is. Bij een voedselintolerantie wordt de herintroductiefase gebruikt om meer inzicht te krijgen in de tolerantiegrens.

Wil je meer grip krijgen op je klachten en weer kunnen genieten van eten? Maak dan nu een afspraak voor een intakegesprek.

Voedselallergie & Anafylactische shock

Voedselallergie
Bij een voedselallergie reageert je immuunsysteem op bepaalde eiwitten in de voeding. Deze eiwitten (allergenen) worden door het lichaam als vijandig gezien waardoor het immuunsysteem antistoffen aanmaakt. Deze reactie kan al ontstaan bij een kleine hoeveelheid van een allergeen. De meest voorkomende allergenen zijn koemelk, schelpdieren, kippenei, soja, pinda’s, noten, en tarwe. Er zijn 14 wettelijke allergene stoffen die altijd dikgedrukt op het etiket van de verpakking vermeld moeten staan. Daarnaast moeten ze apart vermelden worden bij de allergenen. Dit is allemaal vastgelegd in de allergenenwetgeving.

Een allergie kan mild tot zeer ernstig tot uiting komen. Milde klachten zijn jeuk, kriebel of lichte zwelling in de keel of rondom de ogen. Ook kan er roodheid van de huid ontstaan of juist in of om de mond. De verschijnselen kunnen binnen enkele minuten tot een uur na voedselinname ontstaan. Soms  kan het ook 24 tot 48 uur duren voordat je iets merkt.

Anafylactische shock
Zeer ernstige klachten kunnen leiden tot een anafylactische shock. Dit is een levensbedreigende situatie die kan ontstaan na het eten van bijvoorbeeld een pinda of sesam. Ook kan dit ontstaan door een allergische reactie op medicijnen of wespensteken. Het is van groot belang op tijd in te grijpen, want  iemand kan bewusteloos raken of er aan overlijden. Al binnen enkele minuten kunnen de klachten ontstaan en soms kan dit uren aanhouden. Om de reactie te stoppen is een adrenaline-injectie (EpiPen) nodig.

Een anafylactische shock begint vaak met een prikkelend gevoel, jeuk of een metaalachtige smaak in de mond. De volgende klachten kunnen daarna (tegelijkertijd) ontstaan:

  • moeilijk ademen, gevoel van benauwdheid
  • warm gevoel, zweten
  • braken
  • buikkrampen, diarree
  • zwellingen in de mond en keel
  • galbulten (urticaria)

Een vorm van anafylaxie dat een stuk minder vaak voorkomt is inspanningsgeïnduceerde anafylaxie. De klachten ontstaan dan alleen wanneer binnen 2 tot 3 uur na het eten van een allergeen intensieve fysieke inspanning verricht wordt. Om dan te achterhalen op welke voeding een allergische reactie is ontstaan, is het belangrijk uitgebreid de voeding over de gehele dag door te nemen.

Voedselintolerantie

Bij voedselintolerantie speelt het immuunsysteem geen rol zoals bij voedselallergie. Een voedselintolerantie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het lichaam een enzym onvoldoende aanmaakt, zoals bij lactose-intolerantie. Daarnaast kan een intolerantie veroorzaakt worden door een niet goed werkende transporteiwit, zoals bij fructose-intolerantie. Het lichaam kan ook overgevoelig reageren op stoffen die van nature in voeding voorkomen, zoals bij een histamine-intolerantie. Als laatst kan het lichaam overgevoelig reageren op stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, zoals kleur- en geurstoffen.

Bij voedselintolerantie speelt de hoeveelheid een grote rol. Iemand met een lactose-intolerantie kan bijvoorbeeld toch een klein schaaltje yoghurt eten zonder klachten te ondervinden. Dit wordt de tolerantiegrens genoemd. Wanneer de tolerantiegrens overschreden wordt, kunnen de klachten ontstaan. Dit kan heel geleidelijk gaan en kan van dag op dag verschillen. De tolerantiegrens wordt namelijk beïnvloedt door o.a. je algehele gesteldheid en stress.

De klachten van voedselintolerantie kunnen mild tot ernstig zijn, maar zijn niet levensbedreigend. Milde klachten zijn o.a. hoofdpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, waterige ogen of uitslag/ roodheid van de huid. Ernstige klachten zijn o.a. benauwdheid, duizeligheid, pijn op de borst, vernauwde keel en hevige diarree.

Acceptance & Commitment Training

Eetgedrag veranderen met Acceptance & Commitment Training

 

Naast diëtist ben ik ook Acceptance and Commitment Training (ACT)-coach.
Hier lees je informatie over de achtergrond van Acceptance and Commitment Training (ACT), waar ik mijn begeleiding op baseer.

Ik kan begrijpen dat je de verwachting hebt dat, als je naar een diëtist gaat, het met name over eten gaat. Je zult het dan misschien wel gek vinden dat het bij mij in de consulten niet altijd over eten zal gaan, omdat ‘eten’ het probleem niet is. Het eten zelf doet niets. Het is de manier waarop we met ons eten omgaan waardoor we te weinig, te veel of de ‘verkeerde’ dingen gaan eten. Met alle consequenties van dien. Inmiddels laat onderzoek en ervaring zien dat alleen adviezen geven en jou vertellen wat je wel en niet moet eten, onvoldoende werkt om je eetgedrag aan te passen of te veranderen. Velen van ons weten immers wel wat gezond eten is, maar we doen het niet!

Als diëtist geef ik dus niet alleen voedingsadviezen, maar leer ik je met ACT vaardigheden om de dingen te doen die belangrijk zijn voor je, ondanks de hindernissen die op je pad terecht komen. We hebben allemaal vervelende gedachten, emoties, gevoelens of lichamelijke sensaties. De mens heeft zo’n 40 tot 60 duizend gedachten op een dag, waarvan 70% kritisch is. Dit was ons overlevingsmechanisme in de oertijd. We kunnen die kritische of negatieve gedachten dus niet voorkomen als dat in onze aard zit. Toch zijn we geneigd om te gaan vechten tegen die vervelende gedachten of gevoelens. Ik wil jou vaardigheden leren om te kunnen blijven accepteren dat je die negatieve gedachten hebt en ondanks dat, ook de dingen kan gaan doen die je graag wil doen.

En dit is niet makkelijk kan ik je zeggen, want als mens leven wij op de automatische piloot. We willen liever geen ongemak voelen en zijn dan geneigd te gaan vechten of vluchten.
Probeer jij ook controle te krijgen op die negatieve gedachten, gevoelens en overtuigingen waardoor je verstrikt raakt? Verstrikt in bijvoorbeeld emotie-eten, eetregels, eetbuien of zo min mogelijk eten?

Ook ik deed dat: toen ik een eetstoornis had vocht ik tegen een minderwaardigheidscomplex en een onzeker gevoel. Door ACT heb ik geleerd te accepteren dat er soms ongemak komt. Ongemak uit mijn eetstoornisverleden bijvoorbeeld en de gedachte niet goed genoeg te zijn of het beter moeten kunnen. Maar in plaats van te vechten tegen dit ongemak en in oude patronen te vervallen zoals mijn perfectionisme en onzekerheid, kan ik nu milder zijn naar mezelf en kan ik handelen naar mijn persoonlijke waarden, dus wat ik echt belangrijk vind.

Herken jij jezelf hierin en heb je al zoveel geprobeerd? Wil je het roer nu echt om gooien? Met ACT bied ik je tools om samen in kleine stappen te leren je gedrag te veranderen zodat jij de persoon kan zijn die je echt wil zijn. Door elke keer weer te oefenen = commitment (niet alleen tijdens het consult maar ook thuis), ga je ervaren hoe ACT jou kan helpen een bewuster en waardevoller leven te leiden.

Contact & Afspraak maken

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking of om direct een afspraak in te plannen.

Telefoon

0683 966 322

Ma-Vr: 8:00 - 17:00

E-mail

info@dietistleusden.nl


Adres

Mulderij 6

3831 NV Leusden